Tips för användning av färgpsykologi vid inredning

farglara

Färger – de finns runt omkring oss, skapar verkligheten, men vi slutar sällan att tänka på deras roll i våra liv. Du kan känna deras inverkan, men du är inte riktigt medveten om det. Kommer du ihåg förra gången du var på ditt favoritcafé? Gissningsvis var inredning baserad på varmare färger, vilket skapade en mysig och välkomnande harmoni. Ja, det är inte bara den härliga lukten av färskt kaffe och livligt sorl som gör sådana platser så trevliga att umgås i.

Färger har ett verkligt kraftfullt inflytande på vårt humör och våra uppfattningar och de används till och med ibland för att beskriva dem, eftersom många säger att de “känner sig grå” när de känner sig lite nere. Många professionella företagare märker detta dolda inflytande och använder reglerna för färgpsykologi för att påverka känslorna och beteendet hos sina kunder.

Innan du börjar fundera på att välja de perfekta färgerna för din interiör måste du analysera ytorna. Tänk på storleken på vissa rum såväl som på de tider på dagen då dagsljuset är starkast.

Färger vid inredning

När du väljer färger för ditt utrymme ska du tänka på dessa regler:

  • Ljusa nyanser kommer att göra att allt utrymme verkar större medan mörka ger dem visuellt      mindre.
  • Vilka färger passar i sovrummet?Mörkare färger fungerar perfekt i sovrummet genom att skapa en djupt avkopplande atmosfär. Ju mörkare färg, desto djupare blir den lugnande effekten.
  • Väggdekor vardagsrum – Om du t.ex. strävar efter upplyftande och optimistiskt inredning vardagsrum- varm färger är ett bra val, särskilt nyanser av gult och orange. Se bara till att kombinera dem med andra, dämpade nyanser för att skapa visuell balans.
  • Har du någonsin undrat varför badrumsinredning vanligtvis är vit? Det är färgen som skapar känslan av renhet och gör dessa fixturer mycket lättare att rengöra eftersom du kan upptäcka alla fläckar direkt.
  • Vid väggdekoration barnrum ta också hänsyn till färgpsykologin för bra barn färger. Välj neutrala och ljusa nyanser med accenter av några glada barn färger som ljus limegrön eller saftig orange.
  • Ljusbrun och varma grå färger är helt perfekta toner för att skapa ett avkopplande och lugnande utrymme, de utgör också en risk för att bli lite tråkiga så lägg till lite färgstimuleringar.
  • Är du ständigt på en diet? Undvik rött och välj blått, eftersom röda toner kan öka din aptit den ännu mer, medan blåfärgade interiörer hjälper till att minska den.
  • Svart är associerat med kraft och tidlös chic. Se bara till att inte överdriva denna kraftfulla färg, särskilt när du dekorerar ganska små utrymmen, eftersom svart tenderar att göra alla ytor visuellt mindre.
  • Vill du skapa ett avkopplande utrymme? Välj ljusa nyanser av rosa – det lugnar sinnet och minskar aggressivt beteende. Rosa ser bäst ut när den omges med neutrala färger.
  • Letar du efter sätt att förbättra din produktivitet i ditt studierum? Välj ganska coola färger som blå, eftersom de inte får dig att i lat och avslappnad stämningen som varma nyanser kan ha.

När du väljer färger för ditt utrymme ska du tänka på dessa regler, men låt dem inte begränsa din kreativitet och din smak. Ha kul och underskatta inte den fantastiska kraften i färg och utforma din interiör för att designa ditt humör!