Förändra köket i höst – tips för hur du kan piffa upp ditt kök med enkla medel

Köket är familjens mötesplats, och det är där vi träffas och umgås med familj och vänner! Köket är ofta hemmets viktigaste sociala punkt. De flesta svenska hushåll skulle instämma att husets hjärta är köket!

Att renovera och fräscha upp ett kök är ofta dyrt och omständligt. Det är en investering man kanske gör en eller två gånger i livet. En renovering av köket ger ofta ett stort lyft av hela bostaden. Att t.ex. förnya kakel är något många ofta inte gör själva. Att riva ut befintlig kakel, köpa nytt och sätta nytt kostar oftast ganska mycket pengar och tar lång tid. Det finns bra möjligheter att renovera ditt kök utan att det behöver kosta mycket. Många nya material har lagts till för att underlätta för “vanliga människor” som inte är skickliga hantverkare eller inte har möjlighet att spendera flera tusen kronor på en renovering.

Med enkla medel går det att förnya köket enkelt och billigt!

Att förändra med wallstickers:

Med kakel klistermärken kan man förändra utseendet på ett helt kök för en en liten peng jämfört med att byta kakel på sedvanlig sätt. Med kakeldekoration är det bara din egen fantasi som sätter gränserna. Du kan välja mellan färg, form, och storlek precis som du önskar. Vips, helt plötsligt skapas harmonin i köket! Det finns många andra ytor i köket som man kan förändra på ett enkelt sätt utan att det behöver kosta mycket. Fönsterklistermärke eller väggord är andra smarta enkla tips till att förnya köket och andra ytor i hemmet enkelt och billigt.

En fin matta ger värme till köket:

Varför inte en matta till matplatsen som ger rummet en varm känsla. Mattan under matbordet kan drastiskt förändra intrycket av köket. En matta fungerar fint året runt, men extra extra härligt är det under höst och vintern!

Ny belysning kan förändra intrycket av köket

Kökets främsta funktion kan fortfarande vara matlagning, men det fungerar alltmer som ett av de viktigaste underhållande utrymmen i hemmet. Rätt belysning kan introducera flera ljusstyrkenivåer, få små kök att kännas större och dramatiskt förändra kökets humör och känsla.

Dekorera med plantor

Växter är ett bra sätt att ge värme och liv till vilket utrymme som helst. Köket är det perfekta stället att odla örter på. Odla örter på en köksfönsterbräda eller i en hängande korg. Några få växter i fönsterbrädan skulle skapa en länk mellan naturen och hemmet. Du kanske har växter på balkongen som behöver tas in inför vintern. De kan få en naturlig plats i köket. Varför inte helt enkelt köpa nya krukor som går i höstens färger.

Doftljus – involvera flera sinnen

Vår luktkänsla är ganska fantastisk. Det förvandlar vackra doftljus till något sensationellt eftersom doften påverkar hela kroppen. Under de mörka och kalla månaderna finns det inget bättre än att fylla sitt hem med lockande arom och mjuk glöd av doftljus.Tänk på höstbakets olika lukter, äpple-och kanellukt och låt fantasin översätta dessa lukter till varma barndomsminnen. Tänk dig dessutom några levande ljus i någon av höstens mustiga färger. Varför inte t.ex. lukten av nybakade kakor. Allt med syftet att skapa känslan av harmoni och lugn som passar just din familj.Ta med de senaste dofterna till ditt hem med ljus inspirerade av kärlek och handarbete. Med säsongens dofter gör du ett inbjudande hem, medan ljusstakar och lyktor är ett tilltalande komplement till dina dekorativa tillbehör. Piffa upp ditt hem med härliga färger och dofter med enkla medel.

Byt ut kökstextilier

Med servetter i säsongens färg – guld eller brons, får du en mysig höststämning i köket.

Målningarna på väggarna

Bilder ger rummet en karaktär och kan enkelt ändras beroende på säsong. Du kan välja målningar i mörka färger för att kontrastera med möblerna.